Wellness tradenomin vaihto-opiskelun unelmat uusiksi - kiitos pandemia
Tämä blogiteksti on tehty yhteistyössä kouluni Savonian ammattikorkeakoulun kanssa.
Kirjoittaessani tätä blogitekstiä minun pitäisi olla bussilla matkalla Cape Bretonin yliopistoon starttaamaan kansainvälisen markkinoinnin kurssia. Sen sijaan olen jossain aivan muualla.

Aloitetaampas tämä tarina ihan alusta.
Suoritan Wellness tradenomin monimuoto-opintoja Savonian ammattikorkeakoulussa. Aloitin opintoni syksyllä vuonna 2018 ja itse Wellness tradenomin opintolinja starttasi ensimmäistä kertaa edeltävänä vuonna 2017. Aloitin Wellness tradenomin opinnot ensimmäisten joukossa.
Suoritin ensimmäisen opintovuoden etänä Kuopion kouluun kotikaupungistani Oulusta käsin ja jo toisena opintovuonna muutimme Espanjaan, koska koin että jos pystyn opiskelemaan etänä Oulusta, pystyn opiskelemaan myös Espanjan Aurinkorannikolta!

Kun vaihtoon lähtö tuli opinnoissani ajankohtaiseksi, innostuimme puolison kanssa Kanadan yliopistoista, sillä meillä oli jo tovin ollut haaveena lähteä kurkkaamaan mitä Kanadalla olisi tarjottavana.
En ollut uskoa silmiäni!
En uskonut pääseväni vaihtoon Amerikan manteereelle, koska kilpailu on niin kova ja suomalaisittain ajattelin että "enkai minä ossaa tai pysty, miksi ne minut sinne ottas" mutta ilokseni sainkin maaliskuun alussa 2020 tiedon "Onneksi olkoon, sinut on valittu Cape Bretonin yliopistoon vaihto-opiskelemaan". En ollut uskoa silmiäni! Valtava onnellisuus valtasi pienen suomalaistytön joka viattomasti uskalsi hakea vaihtoon unelmiensa kohteensa ja nyt ne unelmat oli toteutettu.
Sitten iski korona.
Vaihto-opiskeluni siirtyi ensin puolella vuodella, sitten taas puolella vuodella ja taas puolella vuodella, kunnes päätettiin että kevät 2022 on Mirkan vaihto-opiskelukevät Kanadassa!

Asiat alkoivat rullaamaan ja vaihtoon lähtö näytti pahasti siltä että Suomityttö pääsee näyttämään maailmalle mistä päästä Suomineito pissii.
Innostuin vaihtoon lähdöstä niin paljon, että aloitin Vaihtopäiväkirja - videosarjan YouTube-kanavalleni. Ensimmäisessä osassa kerroin kuinka pihalla olin kaikesta uudesta ja kuinka epäselvää kaikki ohjeistaminen oli. Pääset kurkkaamaan videon alta. 👇🏽
Osallistuin joulukuussa kaikille meille kansainvälisille opiskelijoille suunnatuille kursseille ja naureskelin Winter Safety - session opetuksille talven vaaroista. Nova Scotian keskiarvoinen lämpötila talvella on maksimissaan -15 astetta, yleensä vain noin miinus viiden ja miinus kymmenen välillä.
Our winter can be pretty extreme
Sessio oli lähinnä tarkoitettu lämpimistä maista tuleville opiskelijoille, mutta minä -25 asteen pakkaseen tottunut oululainen naureskelin kaikille opeille ja vinkeille mitä saatiin, kuten "älkää juosko ulkona, sillä kevyen lumen alla voi olla todella vaarallinen piilojää ja muistakaa pukeutua kerroksittain sekä pitäkää kuivat sukat jalassa!"
Kuule lisää hauskoista Kanadan talvivinkeistä Vaihtopäiväkirja osa 2 videolta. 👇🏽
Vaihdon organisointi eteni loistavasti siihen asti kunnes hommasimme lennot "matkatoimistolta", joka kerää kaikkien lentoyhtiöiden lennot yhteen ja löytää niistä sinulle "parhaimman" hinnan ja "parhaimman" lentoajan. Kirjoitan sanan "parhaan" lainausmerkeissä, koska tämä yhtiö oli kaukana parhaasta ja jouduimme riitauttamaan lentojen oston.
Sanoimme hyvästit kahdelle tuhannelle eurolle
Kiitos tämän lentojen järjestäjän ja riitautuksen, 2 000€ jäi kiinni lentoihin joilla emme voineet ikinä lentää ja vaihtoon lähtö vaikeutui kerta heitolla joulun alla todella vaikeaksi.

Kuvakaappaus videosarjan osasta 3 , jossa näytän rehellisiä fiiliksiä riitautuksen keskeltä.
En vielä voi paljastaa mikä yhtiö on kyseessä, mutta sitten kun asian riitautus ja rikosilmoitus on käsitelty, teen koko pitkän videon, blogitekstin ja some-postaukset aiheesta, jotta KUKAAN ei ikinä ostaisi tältä firmalta mitään, sillä tämä meidän kokemus oli jotakin todella stressaavaa, kuormittavaa ja raivostuttavaa.
Kerroin vaikeasta tilanteestamme Vaihtopäiväkirja - videosarjan osassa 3 👇🏽
Tilanteemme vaikeutui kertaheitolla äärettömän haastavaksi
Lopulta olimme tilanteessa, jossa meillä ei ollut koirallisia lentoja Kanadaan ja kaikki joulukuun ja tammikuun alun lennot joille koira olisi mahtunut, oli jo menneet.
Päädyimme siihen, että koira ja puoliso lähtevät takaisin Suomeen ja minä jäin tilanteeseen, jossa mietin yötä päivää pystynkö lähtemään vaihtoon toiselle puolelle maapalloa täysin yksin.

Unelmat sirpaleiksi - vaihtoon lähtö peruuntui koronan vuoksi
Lopulta tulin siihen päätökseen, että lennän Suomeen puolison ja koiran perästä seuraavalla viikolla.
Yksi syy päätökseeni oli se, että en halua lähteä toiselle puolelle maapalloa keskellä pandemiaa täysin yksin, kun Nova Scotiassa todettiin silloin uusia omikron tartuntoja noin 700 - 1 100 yhdessä päivässä.
Tiesin, että virus tulee kiertämään nyt kaikki ihmiset läpi ja se tulisi myös minulle. Päätin etten halua sitä yksin ilman minkäänlaista tukiverkkoa toisella puolella palloa.
Toinen syy päätökseeni oli rakas rescue-koiramme Laika. Laika ei ole enää mikään pentukoira, vaan hän täyttää tänä vuonna jo 8-vuotta. Meidän perheenjäsenenä hän on ollut kahden vuoden ajan. Puhutaan siis isosta ja aikuisesta koirasta, jonka iästä olemme jo valmiiksi menettäneet 5 yhteistä vuotta. Päätin, että en halua kuluttaa yhteisestä ajastamme useita kuukausia vaihdossa ilman häntä, koska tätä aikaa en saisi koskaan takaisin.

Minä ja Laika yhteiskuvassa keväällä 2021
Olen tehnyt paljon arvotyöskentelyä viime vuosien aikana ja oma miniperheeni eli puoliso ja koira ovat arvolistan kärjessä yhdessä turvallisuuden kanssa. Nämä molemmat arvot olisivat joutuneet koetukselle, jos olisin lähtenyt Kanadaan yksin.
Päätös vaati paljon arvotyöskentelyä ja tulevaisuuden miettimistä
Kolmas tärkeä arvoni on ura. Haluan onnistua, haluan menestyä ja ennen kaikkea haluan kasvaa sekä yrittäjänä että ihmisenä. Koin, että pystyn tämän kasvun ja uralla etenemisen tekemään myös ilman vaihtokokemusta ulkomailla, sillä olinhan asunutkin jo kahden vuoden ajan ulkomailla.

Valoa tunnelin päässä
Minulle tärkein vaihdon kurssi oli Consumer Behavior kurssi ja kun huomasin sen olevan myös Online vaihtoehtona, tiesin, että vaihto-opiskeluni voisi onnistua myös etänä.
Kun tein päätöksen, etten lähde vaihtoon lähiopetukseen Cape Bretonin yliopistoon, aloin pikaisesti katsomaan minulle uusia online-kursseja koulun tarjonnasta. Aikaisemmat kurssini olivat:
Consumer Behavior
International Marketing Management
Intro to Tourism Marketing
International Marketing Communica
Pääsin siis vaihtamaan Consumer Behavior kurssin online-kurssiksi sekä mahduin myös Tourism Marketing online-kurssille. Loppuja kursseja ei ollut valittavissa onlinena, joten päätin suorittaa näiden edellä mainittujen kurssien lisäksi Nature of Entrepreneurship kurssin, joka on yrittäjyyskurssi.

Kanadassa kurssit ovat laajempia kuin Suomessa ja jo 3 kurssin opiskelija lasketaan kokoaikaiseksi opiskelijaksi, joten päätin opiskella vain nämä 3 kurssia.
Olin erittäin tyytyväinen valintoihini!
Tavoitteeni vaihto-opiskelulle
Olin miettinyt jo valmiiksi tavoitteet vaihdolle ja päätavoitteeni oli oppia englantia enemmän sekä rentoutua englannin kielen käyttämisen kanssa.
Tiesin, että olipa opinnot lähiopetuksena tai etänä, tulen tämän tavoitteen saavuttamaan. Päätin, että opiskellessa olen aktiivinen tunneilla ja osallistun keskusteluun, vaikka jännitänkin luokan edessä puhumista vieraalla kielellä mielettömän paljon. Mutta sen aioin tehdä ja niin olen tehnytkin!
Epämukavuusalueella ollaan mutta se jos joku kehittää - eikö?

Englanniksi opiskelu on minulla jo tuttua hommaa, sillä opinnäytetyöhön olen käyttänyt paljon englannin kielisiä kirjoja sekä erilaisia tutkimustuloksia. Teen muuten opinnoissani opparin ja harjoittelut omalle firmalleni - how cool is that!!
Vaihto-opiskelu Savoniassa
Kaiken kaikkiaan olen nyt tyytyväinen siihen miten tämä tilanne hoitui. Maailman tilanne on haastanut vaihtoon lähtöä, mutta niin se on haastanut kaikilla muillakin! Sain onneksi kouluni kansainvälisyys-opoilta tukea ja apua aina kun sitä tarvitsin!
Kerroin Vaihtopäiväkirja -videosarjan osassa 4 tarkemmin vaihto-opiskelusta Savonian kautta: miten vaihtoon lähtö starttasi, millaista apua koulu on tarjonnut ja saako vaihto-opiskelija esimerkiksi apurahoja.

Tältä videolta näet myös millaisin fiiliksin olin vaihtoon lähdössä ennen kuin päätin tulla Espanjasta takaisin Suomeen ja opiskellakkin vaihdon kurssit etänä.
Vastasin videolla myös teiltä tulleisiin kysymyksiin vaihtoon liittyen, kuten:
Mikä jännittää eniten?
Mikä vaihtoon lähdössä on parasta?
Mistä on levollisin mieli?
Miksi juuri Kanada?
Sekä kerroin videolla miten Savonian kautta vaihtoon voi lähteä ja millainen prosessi vaihdon haku oli.
Tämän videon pääset kurkkaamaan tästä. 👇🏽
Opiskelen vaihtoni Kanadaan kotikaupungistani Oulusta käsin
Nyt opiskellaan sitten vaihto-opinnot tutusta ja turvallisesta Oulusta käsin. Mikään ei siis periaatteessa muutu. Olen tähänkin mennessä opiskellut opintoni Wellness tradenomiksi etänä tietokoneellani, nyt toteutan myös vaihtoni samalla tyylillä!
Seuraavaksi julkaisen YouTubeen Vaihtopäiväkirja Osa 5 videon, jossa näytän fiiliksiäni paluusta kotikonnuille Ouluun ja kerron mitä tulevaisuuden suunnitelmia meillä nyt on kun Kanadaan lähtö jäi. Kerron videolla myös miten toteutan vaihto-opintojani Kanadaan Suomesta kuuden tunnin aikaerolla..
Kiitos aikaeron kurssini luento alkaa joka maanantaina klo 22 ja kestää puolille öin
Joten ota YouTube-kanavani tilaukseen, niin näet uuden videon heti kun se on julkaistu. 💛
Haluan kiittää kaikkia teitä jotka olette tsempanneet, kannustaneet, tukeneet ja auttaneet mua tämän vaihdon prosessin aikana viimeiset kaksi vuotta. Olen teistä ikuisesti kiitollinen! ❤️

Kiitos sinulle kun luit vaihdon tarinani tänne postauksen loppuun asti!
Jos ei vielä olla törmätty Instagramissa, niin kurkkaa profiilini klikkaamalla TÄSTÄ. Päivitän Instagramiani todella aktiivisesti ja kerron humoristisia asioita ulkosuomalaisuudesta sekä digiyrittäjyydestä. 💻
Haluan toivottaa sulle sinne ruudun toiselle puolelle ihanaa päivää! 🤩
Toivottavasti törmätään vielä somen ihmeellisessä maailmassa! 💛
Terkuin,
Mirka