3 vinkkiä miten parannat työhyvinvointiasi kotitoimistolla
Tämä blogipostaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Top-Cousinsin kanssa.
Olen ollut digiyrittäjänä nyt yli kolmen vuoden ajan ja työskentelyni on koko ajan tapahtunut pääosin näyttöpäätteellä ( = eli tällä tietokoneella jonka ääressä istun parhaillaan tätä blogitekstiä kirjoittamassa). Tietokone sauhuaa ja selkä huutaa hoosiannaa jos tässä istuu liian pitkään putkeen!

Syy miksi ylipäänsä lähdin yrittäjäksi oli vähentää istumisen haittavaikutuksia sekä inspiroida ihmisiä pieniin ja yksinkertaisiin hyvinvointitekoihin arjessa. Siksi tämän blogikirjoituksen julkaiseminen silmiesi eteen luettavaksi on minulle todella merkityksellinen juttu!
Seuraavaksi kuulet 3 vinkkiä miten parannat työhyvinvointia kotitoimistollasi
1.Säännölliset tauot
Säännöllisillä tauoilla tarkoitan fiksuja taukoja eli taukoja, jolloin
Peppusi nousee penkistä
Irtaannut työtehtävästäsi
Teet hetken mitä kroppasi kaipaa: Liikutat kroppaasi ja/tai hengität syvään
Et selaa somea, et tee töitä, et kurki työsähköpostia saatika suunnittele loppupäivää

Taukoa kaipaavat sekä kroppasi että pääkoppasi. Tauon tarve on jokaiselle yksilöllinen, mutta peppu suositellaan nostamaan tunnin välein, mielellään puolen tunnin välein ja ruokatauon lisäksi suosittelen pitämään lyhyempiä mikrotaukoja, kuten taukojumppia, hengitysharjoituksia tai vaikkapa kahvitaukoja samaan aikaan lempparibiisin tahdissa joraillen!
TIESITKÖ että aivosi on lihas ja tarvitsee lepotaukoa samalla tavalla kun hauiksesi tarvitsee taukoa hauistreenin aikana? Muista siis antaa aivoillesi vapaa-aikaa ja lepotaukoja työpäivän aikana! 💛
2. Seisominen työpäivän aikana
Nykyaikainen työntekomme on painottunut näyttöpäätteen äärelle ja paikallaan tehtäväksi työksi. Vielä vuonna 1960 (josta ei ole kuin reilu 60 vuotta) lähes puolet työtehtävistä vaati työtä tekevältä keskitehoista fyysistä aktiivisuutta, kun nykyaikana tuo sama lukema on tippunut alle 20%:iin..

Jopa neljä viidestä suomalaisesta (eli noin 80%) tekee töitään istuen tietokoneen äärellä.
Haluan kertoa sulle seuraavaksi muutaman istumisen aiheuttaman seikan työpäivän aikana. Veikkaan että tunnistat näistä ainakin osan tai pystyt samaistumaan joihinkin kohtiin! Suosittelen sua miettimään mikä kohta näistä olisi sulle kaikista tärkein syy istua vähemmän ja seisoa enemmän:
Istuminen väsyttää lihakset ja huonontaa ryhdin (say hello to "emännänkyhmylle" aka "notredamen kellonsoittajan niskalle" sekä välilevynpyllistumalle)
Istumisen passiivisuus totuttaa lihaksesi niiden käyttämättömyyteen, joka voi johtaa lihasten surkastumiseen
Lihaksesi alkavat kärsiä hapenpuutteesta, jonka huomaat päänsärystä ja keskittymisvaikeuksista
Istuessasi aineenvaihdunta kropassasi hidastuu, mikä kuormittaa välilevyjäsi
Istuminen kipeyttää kroppasi (terveisiä kipeälle alaselälle, käsivarsille ja hartioille)
Takareisiä painava istuin voi aiheuttaa suonikohjuja ja kipua alavartalossa
Painonhallinta on haastavaa ja keho varastoi paikallaanollessa ravintoaineita rasvakudokseen
Istuma-asennon puristus ja vaatteiden hankaus voi johtaa myös genitaaliterveyden heikentymiseen

Toimistotyötä tekevä istuu työuransa aikana huikeat 80 000 tuntia!
👉🏽 Mitä jos kokeilisit seisoa osan työajasta? Se jos joku tekisi hyvää! 💛
Mulla on käytössä omalla kotitoimistollani Stoon Super Soft seisontamatto, Hima Big Lifter sekä pienempi Hima Lifter, joilla takaan sen että peppuni nousee säännöllisesti ylös tuolista ja seisominen on ergonomista.
Oulussa asuessani Hima Big Lifter oli minulla joka päiväisessä käytössä, mutta kun lähdimme ulkomaille, jätin Big Lifterin Ouluun ja otin ruumalaukussa mukaani pienemmän Hima Lifterin, joka juuri sopivasti mahtui ruumalaukkuun!

Valitsin itselleni Hima Lifterin kotitoimiston ergonomian takaamiseksi muutamasta syystä:
Se ei vie kiinteää tilaa asunnostani (kuten sähköpöytä), vaan sen voi kasata aina kun sitä tarvitsee!
Lifterin kasaaminen on helppo ja nopea prosessi
Lifteriin oli saatavilla myös kantokassi, jossa Lifterin voi ottaa mukaan minne vain tai säilöä se näppärästi omassa kassissa kaappiin tai sohvan taakse
Lifter on valmistettu kestävästä suomalaisesta puusta
Seisomatyötaso soveltui liikkuvaan elämäntapaamme erinomaisesti, sillä sen avulla mikä tahansa pöytä muuttuu seisomapöydäksi käden käänteessä
Hima Lifteri on äärettömän helppo koota ja purkaa! Säilytän Lifterejäni sohvan takana ja aina kun kaipaan seisomista, kaivan Lifterin esiin ja kasaan sen! Kun työpäivä loppuu, Lifter on simppeli purkaa ja laittaa pois näkyvistä.
Kurkkaa alta miten Hima Big Lifteri kasataan:
Espanjaan otin mukaani pienemmän Hima Lifterin kantokassin sekä tabletti / laptop pidikkeen kera, sillä pidikkeelle saan asetettua tietokoneeni ja näin ollen työskentelytaso jää hiirelle ja pienelle näppäimistölle.
Katso tästä miten Hima Lifter kasataan hetkessä kotitoimiston seisomisen mahdollistamiseksi:
Seisominen työpäivän aikana pitää verenkiertosi ja aineenvaihduntasi liikkeellä, lihakset aktiivisena sekä mielen virkeänä! Mutta muista, että seisominen on paikallaoloa siinä missä istuminen, sitä tulee siis tauottaa myös!
On myös hyvä tietää, että jopa kansallinen liikkumisen suosituskin on ottanut huomioon taukojen tärkeyden paikallaoloon! Nykyään kaikki liike ja liikkuminen tunnistetaan terveyttä edistäväksi, joten mitä jos nostaisit pyllyn ylös tuolista ja lukisit tämän blogitekstin loppuun seisaaltasi? 😍
3. Pidä vesipullo työpisteelläsi näkyvällä paikalla
Vesi on ihmisen elinehto, sillä vesi huolehtii kehomme tärkeistä toiminnoista. Ilman vettä ei ole ihmiselämää, joten miksi emme huolehtisi työpäivän aikana riittävästä veden juonnista?
Vesin muun muassa voitelee nivelemme, iskuvaimentaa aivomme ja toimii solujemme rakennusmateriaalina. Jo pieni nestehukka saa aikaan kipeää päänsärkyä, joten huolehdi että vesipullo löytyy työpöydältäsi ja hörpi siitä elämän eliksiiriä säännöllisesti pitkin päivää!

TIPSI: Osta itsellesi inspiroiva vesipullo, jotta jo pelkästään sen näkeminen saa sut hyvälle tuulelle sekä haluamaan nauttia vettä pitkin päivää!
Kotitoimiston väsymyksen ensiapu
SUPERKOMBO: Jos huomaat energiatasojesi laskevan ja keskittyminen on vaikeaa, kokeile tätä!
Nouse ylös istumasta ja hörppää lasillinen vettä
Tee 10 syvään hengitystä
Tee 10 kyykkyä
Pyörittele hartiat
Palaa sen jälkeen työpöydän ääreen virkeämpänä!

PS. Jos haluat itsellesi tämän super kätevän ja helposti mukana kulkevan Hima Lifterin, suuntaa Top-Cousinsin verkkokauppaan ja käytä koodia MIRKA10, niin saat kaikista tuotteista -10% alennuksen.
HOX! Saat -10% extra-alennuksen myös ale-tuotteista. Koodi on voimassa toistaiseksi.
Tästä löydät suorat linkit minun kotitoimiston ergonomisiin välineisiin:
Big Lifter (isompi Lifter)
Hima Big Lifter Bag kantokassi (isolle Lifterille)
Stoo® Super Soft seisontamatto
Ale-koodi Top-cousinsin verkkokauppaan: MIRKA10
Jos haluat nähdä miltä Digiyrittäjän tavallinen työpäivä Espanjan Aurinkorannikolla näyttää, niin kurkkaa tämä alla oleva video, jossa pääset mukaan päivääni. 💛👇🏽
Toivottavasti näistä vinkeistä oli sulle apua tai ainakin inspiraatiota kotitoimistollesi!
Jos sulla heräsi mitä tahansa kyssäreitä kotitoimiston työhyvinvointiin tai ergonomiaan liittyen, niin voit nakata mulle kyssäreitä Instagramin kautta!
Löydät minut Instagramista nimimerkillä @mirkahelander, pääset suoraan tililleni painamalla TÄSTÄ
👉🏽 Muistathan kurkata myös uuden @tauottajat IG-tilimme klikkaamalla tästä. Tauottajien tilillä saat joka viikko vinkkejä työhyvinvointiin, jaksamiseen sekä erilaisiin fiksuihin taukoihin!
Ihanaa päivää just sulle sinne ruudun toiselle puolelle! Palataan asiaan Instagramissa! 💛
Terkuin,
Mirka
Blogitekstissä käytetyt lähteet:
LAAKSO Kukka. 2015. Nouse ylös! Toimistotyöläisen kuntokirja. Kauppakamari
Liikkumalla terveyttä – askel kerrallaan. Viikoittainen liikkumisen suositus 18–64-vuotiaille. UKK-instituutti, 2019. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/.
The Water in You: Water and the Human Body: https://www.usgs.gov/special-topics/water-science-school/science/water-you-water-and-human-body?qt-science_center_objects=0#qt-science_center_objects
PESOLA Arto. 2013. Luomuliikunnan vallankumous. Sohvan pohjalta taisteluvoittoon. Fitra.