top of page

5 asiaa, jotka yllättivät Espanjassa eniten

Ollaan asuttu Espanjassa kohta vuoden päivät ja paikallista arkea sekä elämää on päässyt jo pitkän aikaa seuraamaan läheltä! Montakin asiaa on muistunut mieleeni, joita en osannut ennalta odottaa Espanjaan muuttaessa. Näistä 5 kerron tässä kirjoituksessa!


woman holding a book, next to a coffee mug

Ennen Espanjaan muuttoa, olin käynyt viikon lomalla Madridissa, viikon lomalla Barcelonassa sekä viikon lomalla Fuengirolassa, joten paikallisista tavoista ja kulttuurista oli paljon opittavaa!1. Et voi asua ilman ilmalämpöpumppua

Tämä yllätti, vaikka tiesinkin Espanjan kesän olevan todella kuuma! ☀️ Ilmalämpöpumppua tarvitset kuitenkin ympäri vuoden, et ainoastaan kesällä! Talvella kivitalot kylmenee ja etenkin talon kivilattia on super kylmä! Tarvitset villasukat jalkaan ja ilmalämpöpumpun lämmittämään asuntoa lämpimämmäksi!


Kesällä taas et voi asunnossa olla tai nukkua jos ilmalämpöpumppu ei puhalla kylmää ilmaa! 😄 Etenkin jos asuntoon paistaa suora aurinko päivän aikana, HUH, sillon saa ilmalämpöpumppua huudattaa kuin viimeistä päivää! Mekin ollaan nyt kesän kuumimmat yöt vietetty olohuoneen lattialla nukkuen, koska ilmalämpöpumppumme sijaitsee olohuoneessa ja viilentää ihanasti koko huoneen tuntumaan aivan jääkaapilta!


Huolehdi siis, että asunnostasi löytyy ilmalämpöpumppua, jos olet muuttamassa Espanjaan!

2. NIE-numero on MUST HAVE!

NIE-numero on ikään kuin Suomen sosiaaliturvatunnus. Sitä käytetään tunnistautumiseen ja ilman sitä et saa allekirjoitettua sopimuksia Espanjassa! Sähköyhtiöt, puhelinoperaattorit ja pankit vaativat NIE-numeron.


Me varattiin aika poliisilaitokselle NIE-numeron hankintaa varten vasta Espanjaan muutettua ja lopputuloksena oli yli kuukauden jonot.. koko tämän odotuskuukauden aikana me ei voitu allekirjoittaa yhtäkään sopimusta, koska NIE-numero puuttui ja sen vaativat kaikki yhtiöt ja yritykset Espanjassa! Myös espanjalaisen pankkitilin avaaminen ja espanjalaisen numeron saaminen odottivat kuukauden päivät, koska edes prepaid-numeroa et saa Espanjasta ilman NIE-numeroa!3. Kodittomien ja hylättyjen eläimien määrä

Vaikka rescue-eläimet oli terminä minulle jo entuudestaan tuttu, en osannut ajatellakaan kuinka paljon kodittomia eläimiä oikeasti Espanjassa onkaan ja kuinka hurjalla tavalla eläimiä täällä kohdellaan. Jo pelkästään Andalusian alueella on kymmeniä rescuetarhoja, joissa niin koirat, kissat kuin hevosetkin etsivät uutta kotia. Alla kuva Mijas Costan P.A.D (Protectora de Animales Domésticos) rescuetarhalta.Olen kuullut tarinan mm. eräästä hevosesta, joka ostettiin perheen tyttärelle syntymäpäivälahjaksi, mutta joka unohdettiin teinivuosien saavuttua. Hevonen jätettiin tien varteen kaviot toisiinsa sidottuina, että hevonen ei pääse karkuun. Siinä hevonen oli odottanut oman aikansa ennen kuin hyväsydäminen ihminen meni ohi ja etsi hänelle rescuetarhan, jossa hevonen sai elämälleen uuden mahdollisuuden.


Myös meidän rakas perheenjäsen Laika, on adoptoitu PAD:in rescuetarhalta, jonka someen tulee melkein viikottain ilmoitus kuvan kera, että jälleen on löydetty tien varresta pahvilaatikollinen koiranpentuja oman onnensa nojasta.. Näitä tarinoita saa kuulla Espanjassa aivan liian paljon.


4. Miten jäätävän edullista kahvilla käyminen on!

Suomessa tilaan harvoin kahville mennessä muuta kuin kahvia, sillä opiskelijabudjetilla ei kovin montaa kertaa viikossa osteta 3,40€ kahvia, 4€ croissanttia ja 5,50€ kakkupalaa. Nopealla matikalla tämä tekee yhteensä 12,90€. (hinnat arvioitu suomalaisen kahvilan hinnoista)Kävin hiljattain ystäväni kanssa Torreblancan rantakadulla paikallisessa kahvilassa Granierissa aamupalalla ja tilasimme 2 maitokahvia, 1 tonnikalapatongin, 1 croissantin ja yhden vihersmoothien. Hinnaksi kaikille tuli yhteensä vain 10,80€. Kaikista! Herkulliset kakkupalat ja muffinssit maksavat Granierissa noin 1,30-3€. Suosittelen siis ulkona kahvittelua Espanjan auringon alla, sillä myös opiskelijabudjetilla on varaa ottaa leipä kahvin kaveriksi!5. Muovin käyttö

Muovin käyttö ja sen kierrättämisen puutteellisuus yllätti ällikällä! Suomessa oli täysin tottunut jo kierrättämään sekä kaupan pahvisiin tuoreiden leipien pusseihin ja kauppakasseihin, mutta Espanjassa pääset ottamaan omalla muovihanskalla tuoreen leivän, jonka jälkeen heität muovihanskan roskiin. (videolla malliesimerkkinä ensimmäinen kerta muovihanskaa testaamassa)


Muovia ei myöskään (ainakaan vielä!) kierrätetä mihinkään erikseen, vaan muovit menevät samaan astiaan pahvisten maitopurkkien ja metallitölkkien kanssa. Se siitä kierrättämisestä. Toivottavasti tähän tulisi pian muutos!

Tuliko jokin kohta yllätyksenä? Haluaisitko kuulla myös muita yllättäviä asioita tai asioita, jotka eivät yllättäneet Espanjassa? → Laita mulle viestiä ja jatketaan jutustelua Instagramissa! Pääset sinne painamalla tästäIhanaa päivänjatkoa just sulle!


Terkuin,

Mirka Helander

2F3A3091_edited_edited_edited_edited.jpg

Moikka! Mahtavaa että olet lukemassa kirjoitustani!

Olen Mirka Helander, nuori digiyrittäjä Oulusta sekä tämän Mirkan maailma- blogin kirjoittaja. Asun tällä hetkellä Espanjan Aurinkorannikolla ja tammikuussa 2022 aloitan vaihto-opiskelun Kanadassa yliopistossa.

Jos haluat lukea minusta tarkemmin, paina alla olevaa nappia, niin näemme uudelleen "Kuka olen"-sivulla! 

Kurkkaa myös Instagramini:

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page